Ароматерапия

Ароматерапията в живота ни

pollynikolovatherapy.com

Често не си даваме сметка, че етеричните масла са част от живота ни ежедневно. Те се извличат от различни части на растенията: листа, кора, цветове, корени и др., с които хората се хранят, откакто съществуват. На практика огромна част от ароматните съставки на нашата храна, които й придават вкус и аромат, билките, подправките съдържат етерични масла.

Често на ароматерапията се гледа като на излишна глезотия или просто само като средство за ароматизиране на дома. Но, всъщност Ароматерапията е част от Холистичните методи за поддъжрането на здравето.

pollynikolovatherapy.com

По света тя се използва в SPA салоните за релакс, масажи, вани, разкрасителни процедури, в много хотели, фитнес салони, медицинска рехабилитация, вкл. в болници и от лекари. Все повече са и клиничните изпитвания на самите етерични масла при определени проблеми или заболявания. Разбира се те са неизменна част и от арсенала на натуропатите, холистичните лекари, както и на лекарите, които комбинират традиционната медицина с натурални средства.

Как се извличат етеричните масла?

pollynikolovatherapy.com

Етеричните масла се получават чрез извличане от растения (цветя, листа, корени, семена, дърво или други части). От всяко отделно растение се получава етерично масло от определени части от него. Например при роза това са листенцата, в евкалипта това са листата, в сандаловото дърво е дървото, в розмарина етеричното масло се получава от всички части на растението, а в ангеликата – корените и семената. Дори етеричното масло, получено от едно и също растение, но от различни части от него, може да има различни свойства и имено поради това не бива да се използва самоцелно и/или всякакво масло без човек да е напълно запознат.

Eтеричните масла се извличат по няколко начина

1. Изпаряване или дестилация (Части от растенията се запарват или се пълнят с вода и се варят, като по този начин се отделят етерични масла. Те се комбинират с пара, след това преминават през кондензатор. Етеричните масла остават на повърхността на водата, след това се отвеждат. Останалата вода се нарича флорална и активно използвани в козметологията)


2. Механичен метод (пресоване или пресоване), Пресоването се използва главно за получаване на етерични масла от цитрусови плодове. Плодът се пресова, като по този начин се отделят етерични масла.


3. Екстракция на разтворители: етеричните масла се свързват с определени разтворители, които след това се отделят от маслото. Вещества като естери, бензен, бутан и бензин за екстракция могат да се използват като разтворители.

pollynikolovatnerapy.com

Не всички методи за извличане на масло от растителни суровини са еднакво полезни, за това трябва да бъдем особено внимателни, особено ако знаем свойствата на маслата. Днес има около 400 вида етерични масла. Не всички инсталации може да са подходящи за производство на масло. Най-често в ароматерапията се използват само 100 растения. А от тези 100, обикновено само 10-20 вида етерични масла са най-добри за един конкретен човек за лечение или възстановяване.

Eтерични масла и бременност

pollynikolovatherapy.com

Важно е да се знае, че етеричните масла е нежелателно да се използват от  бременни жени поради способността им да влияят върху развитието на нервната система на детето. Известно е, че етеричните масла могат да проникнат през плацентата.

И етеричните масла от туя, вратига и блатна мента са изцяло забранени да се ползват по време на бременност, докато Лайка, лавандула и мента имат умерен ефект, така че могат да се използват в малки количества.

pollynikolovatherapy.com

Медицина и ароматерапия

В официалната медицина етеричните масла се използват като антимикробни компоненти. Те са значително предимство в наши дни, когато проблемът с антибиотичната резистентност (т.е. резистентността към антибиотици, който възниква поради честата им употреба) става все по-широко разпространен: много видове патогенни бактерии вече не могат да се лекуват с антибиотици, но могат да бъдат лекувани с етерични масла. Днес лекарствата, базирани на доказателства, отлично използват етеричните масла за лечение на бронхит и други респираторни заболявания като антимикробно средство. Освен това е чудесен начин за преодоляване на възпалението на различни органи и системи.

pollynikolovatherapy.com

Eто защо съм разработила над 50 вида етерични смеси или така наречените ароматерапевтични блендове за различните заболявания, както и различни мехлеми, тинктури, мазила и др. Изключително много в лечението ми помага и фактът, че завърших и Фитотерапия, което означава лечение с билки.

За повече информация относно ароматерапевтични блендове и мехлеми вижте тук: https://www.facebook.com/HolisticTherapyNikolova/

За какво помагат Етеричните масла?

  • Етеричните масла са отлични помощници за нервната система: повишават концентрацията, засилват умствената дейност и подобряват паметта (жасмин, лавандула, лимон), облекчават стреса (лавандула, мента);
  • Eтеричните масла от нероли, портокал, сандалово дърво имат антидепресивни свойства, а евкалиптът и чаеното дърво стимулират, иланг-илангът е афродизиак, който засилва любовта, а лайка, напротив, успокоява;
  • Много етерични масла причиняват синтеза на ендорфини в тялото и затова дават усещане за щастие и в допълнение облекчават болката;
  • Етеричните масла от роза, сандалово дърво и лавандула са универсални, така че могат да се използват свободно за почти всички.

Все пак имайте предвид, че това, което ще бъде от полза и ще излекува един човек, може да има отрицателни последици за друг. Или това, което един от нас се нуждае само от малка доза, другият се нуждае от много по-големи количества за възстановяване.

Също така етеричните масла, които вдишвате, влияят на дихателната система и нервната система, а когато се използват вътрешно или върху кожата, те проникват в кръвообращението, като влияят на цялото тяло много повече. Ето защо трябва да ги изберете за лечение разумно, за предпочитане при специалист.

pollynikolovatherapy.com

Какво е отрова?
Всичко може да бъде отрова и няма нищо,
което не може да се превърне в отрова.
Само дозирането може да направи нещо отровно. „
Алхимик, лекар, изследовател Парацелс, 16 век