Витамини от група В- продължението

Витамини В5, В6, В7

Продължаваме с информацията за витамин В. Днес ще ви представя витамин В5, В6, В7.

pollynikolovatherapy,com

Витамин В5. Много хора не са чували за пантотенова киселина. А всъщност това е витамин В5. Един от важните витамини за нашето тяло. Пантотеновата киселина стимулира надбъбречните жлези и увеличава производството на кортизон и други надбъбречни хормони, важни за здравата кожа и нервите. Консервирането, естрогенът, преработката на храни, кофеинът, серните лекарства, хапчетата за сън и алкохолът могат да намалят съдържанието на В 5 в храната.

Познат като  антистрес витамин  той също участва в производството на невротрансмитери. Този витамин е съществен елемент на коензим А, жизненоважен химикал за организма, участващ в много необходими метаболитни функции. Пантотеновата киселина също е подобрител на издръжливостта и предотвратява някои форми на анемия. Той е необходим за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт и може би е полезен при лечение на депресия и тревожност, а дефицитът на пантотенова киселина може да причини умора, главоболие, гадене и изтръпване в ръцете. Той е един от най-безопасните от всички витамини и полезен по време на стрес. Дори лек недостиг може да доведе до умора

Симптомите на дефицит на пантотенова киселина включват язва на дванадесетопръстника, нарушения на кръвта и кожата, умора и загуба на апетит, лоша координация, слабост, хипогликемия и изгаряне на краката. Може да включва и повръщане, безпокойство, коремни болки, изгаряне на краката, мускулни крампи и чувствителност към инсулин, намалено образуване на антитела и инфекции на горните дихателни пътища.

Пантотеновата киселина е толкова широко разпространена в храните, че дефицитът е рядък. Средствата за откриване на недостатъци са ограничени, въпреки че ниският прием може да забави много метаболитни процеси.

Допълнителният прием на този витамин може да помогне за облекчаване на следните заболявания: Акне, Изчерпване на надбъбречната жлеза, Алкохолизъм, Алергии, Анемия, Артрит, Астма, Плешивост, Усещане за парене и изтръпване, Рак, Катаракта, Цистит, Депресия, Диария, Епилепсия, Припадъци, Умора, Метеоризъм, фрактури, гастрит, подагра, главоболие, хипогликемия, лошо храносмилане, инфекции, безсъние, крампи на краката, психични заболявания, множествена склероза, мускулна дистрофия, неврит, флебит, псориазис, забавен растеж, стрес, туберкулоза и червеи.

Следните храни съдържат пантотенова киселина: говеждо, бирена мая, яйца, пресни зеленчуци, бъбреци, бобови растения, черен дроб, гъби, ядки, свинско месо, пчелно млечице, солена риба, дрожди торула, пълнозърнесто брашно и пълнозърнеста пшеница.

Витамин В6– Пиродиксин

pollynikolovatherapy.com

Витамин В 6 е водоразтворим витамин, състоящ се от три свързани съединения: пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Необходим е за правилното усвояване на витамин В 12 и за производството на солна киселина и магнезий. Той също така помага на линолевата киселина да функционира по-добре в тялото. Пиридоксинът играе важна роля като коензим в разграждането и използването на въглехидрати, мазнини и протеини. Той трябва да присъства за производството на антитела и червени кръвни клетки. Освобождаването на гликоген за енергия от черния дроб и мускулите се улеснява от витамин В 6 . Той също така помага за превръщането на триптофан, незаменима аминокиселина в ниацин, и е необходим за синтеза и правилното действие на ДНК и РНК.

Витамин В 6 играе роля в имунитета срещу рака и помага за предотвратяване на артериосклероза. Той инхибира образуването на токсичен химикал, наречен хомоцистеин, който атакува и позволява отлагането на холестерол около сърдечния мускул. Пиридоксин действа като лек диуретик, намалявайки симптомите на предменструален синдром и може да бъде полезен и за предотвратяване на оксалатни камъни в бъбреците. Полезно е при лечението на алергии, артрит и астма.

Дефицитът на този витамин е много често срещан, особено при тези, които ядат много нездравословни храни. Преработката на храни унищожава около 90% от този витамин. Консервирането, печенето, топлинната обработка, водата, алкохолът и естрогенът унищожават този витамин.

Хората с високо протеинови диети и прекомерна консумация на алкохол също се нуждаят от добавки. Недостигът на витамин В 6 може да се разпознае по анемия, конвулсии, главоболие, гадене, лющене на кожата, възпаление на езика и повръщане. Синдромът на карпалния тунел е свързан с дефицит на този витамин В.

Жените, приемащи заместителна хормонална терапия (ХЗТ) или противозачатъчни хапчета, имат повишени нужди. Много менструални проблеми са свързани с недостиг на този витамин.

В случаите на дефицит на B 6 има ниска кръвна захар и нисък глюкозен толеранс, което води до чувствителност към инсулин. Дефицитът може също да причини загуба на коса, задържане на вода по време на бременност, пукнатини около устата и очите, изтръпване и спазми в ръцете и краката, бавно учене, зрителни нарушения, неврит, артрит, сърдечни заболявания, включващи нерви, временна парализа на крайник и увеличаване на уринирането.

Допълнителни количества от този витамин могат да помогнат на страдащите от следните заболявания: акне, анемия, артрит, астма, плешивост, парализа на Бел, карпален тунелен синдром, целиакия, колит, обикновена настинка, конюнктивит, цистит, пърхот, дерматит, диабет, диария , Замайване, екзема, епилепсия, гастрит, хемороиди, халитоза, главоболие, високи нива на холестерол, хипогликемия, детски аутизъм, грип, безсъние, жълтеница, бъбреци, бъбречни камъни Психични заболявания, множествена склероза, мускулна дистрофия, неврит, едемия болест, пернициозна анемия, простатит, псориазис, пиорея, ревматизъм, херпес зостер туберкулоза, вагинит и червеи.

Всички храни съдържат малко витамин В 6 ; следните храни обаче имат най-големи количества: бирена мая, моркови, пиле, яйца, риба, месо, грах, спанак, слънчогледови семки, орехи и пшеничен зародиш. Други източници включват авокадо, банани, фасул, меласа от черен ремък, броколи, кафяв ориз и други пълнозърнести храни, зеле, пъпеш, царевица, живовляк, картофи, оризови трици, соя, а билките, които съдържат витамин В 6, включват люцерна, коча и овес слама.

ВНИМАНИЕ! Не трябва да се приема от никой, който приема лекарства за болестта на Паркинсон без съгласието на лекарите. В 6 участва в производството на солна киселина; хората със стомашни язви трябва да потърсят съвет от лекар, преди да приемат витамина в големи дози.

Витамин В7 -Биотин

pollynikolovatherapy.com

Наричан още Витамин Н или Коензим R е водоразтворим витамин и не се съхранява в тялото.Като коензим, той подпомага производството на мастни киселини и окисляването на мастни киселини и въглехидрати. Той подпомага използването на протеини, фолиева киселина, пантотенова киселина и витамин В 12 . Биотинът също така насърчава здравите потни жлези, нервната тъкан и костния мозък. Освен това помага за облекчаване на мускулната болка. Без биотин производството на мазнини в организма е нарушено. Дерматитът показва подобрение при лечение с биотин. Използването на биотин е от полза при лечение на плешивост. Други заболявания, които могат да се възползват от допълнителен биотин, включват мускулни болки, дерматит, екзема, детски дерматит и депресия.

Добрите източници на биотин включват месо, млечни продукти, пълнозърнести храни, черен дроб, карфиол, ядки, плодове и неполиран ориз. Биотинът се съдържа и в бирените дрожди, сготвените яйчни жълтъци, месото, млякото, птиците, солената риба и соята. Пониженото ниво на хемоглобин, повишеното ниво на холестерол и намаляването на отделянето на биотин са признаци за дефицит на биотин. Биотинът се съхранява главно в черния дроб, бъбреците, мозъка и надбъбречните жлези.

pollynikolovatherapy.com

Нека не забравяме, че профилактиката включва и балансиран хранителен режим. А профилактиката е най- добрата грижа за нашето здраве!

Поли Николова Холистичен терапевт