време за детокс

Кога твоят черен дроб алармира за помощ и как да му помогнем?

Време за детокс!

Чувстваш ли умора? Нямаш енергия, трудно ставаш от леглото сутрин, коремът ти е подут, усещаш мудност, имаш непоносимост към някои мазни храни, алергиите са част от твоето ежедневие, както и един или повече от тези симптоми – упоритото главоболие, високият холестерол, сутрешното гадене, хормонални проблеми, спохожда те амнезия, имаш фибромиалгия, панически атаки, наднормено тегло, кожни проблеми, нарушения на съня със събуждане между 0 и 3 часа, храниш се нездравословно, често си раздразнителен и гневен, работиш и живееш в среда с вредни за организма вещества….

ТВОЯТ ЧЕРЕН ДРОБ АЛАРМИРА ЗА ПОМОЩ!

pollynikolovatherapy.com

Всеки човек внася токсини в тялото си, съзнателно (алкохол, наркотични вещества, лекарства, храна, фаст фуд,) или несъзнателно, извън екзогенните токсини – нарушена екологична среда, ксенобиотици, въздуха, средата, под формата на
различни консерванти, оцветители. 

Всичко това обременява изключително черния дроб и затруднява правилното му функциониране, както и води до количествено натрупване на токсини, и качествени изменения в здравословното състояние.

Всяко вдишване, всяко действие е процес, генериращ свободни радикали и оксидативен стрес.

Черният дроб е един от шестте органа в тялото, които участват активно в  детоксикацията на организма. Когато всички функции на черния дроб са в нормални граници, детоксикацията не е проблем за организма, защото черният дроб се грижи и поддържа хомеостазата на кръвта в оптимални граници чрез детоксиращата си и имунна функция.

Но, когато черният дроб не работи нормално, то тогава започват проблемите за целият организъм, защото:

  • твоят черен дроб е диригентът в тялото ти и абсолютната пречиствателна лаборатория, която не винаги успява да се справи;
  • вземането на определени лекарства се отразява  неблагоприятно върху черния дроб; 
  • тялото ти е в непрекъснат метаболитен цикъл от анаболни и катаболни процеси, а отпадните продукти е необходимо да бъдат преработени и изведени, за което ти е нужен правилно функциониращ черен дроб;
  • защото черният дроб е отговорен за вредните поведенческите навици като приема на нездравословна храна или зависимостите от храна, алкохол или наркотични вещества;;
  • защото е единственият орган в тялото, който може да се самогенерира, ако му дадеш възможност за това.  Алкохолни натравяния и зависимости могат да бъдат преодоляни с неговата активната помощ и подкрепа.
  • защото е твоят мултитаскър, който трябва да се справи с куп вещества и задачи едновременно;
  • защото е бариера на това, което попада в тялото ти
  • защото е мястото, което служи за депо на хранителни вещества, витамини, минерали;
  • защото е най-голямата жлеза в тялото, неразривна част от храносмилателната система, която е твоята лаборатория,  изпълняваща повече от 400 различни функцииВсяка минута се извършват милиони биохимични реакции в черния дроб, осигуряващи оптимални условия за детоксикацията на организма.

ОСНОВНИ ФУНКЦИИ НА ЧЕРНИЯТ ДРОБ:

обменна, храносмилателна, екскреторна, терморегулаторна, резервоарна, хемолитична функция, детоксична, както и още много други.

Регулира въглехидратния метаболизъм, мускулния метаболизъм, кръвно-захарното съдържание по нервно-хуморален път. 

pollynikolovatherapy.com

Регулира белтъчната обмяна като участва в трансформирането на протеините, поддържа резерв в случай, когато е намален белтъчният прием на храна.

Регулира обмяната на мазнините. Тук се депонират около 15% мазнини. В черния дроб се окисляват до 60% от тези мастни киселини. 

Депо е на витамини, макро и микроелементи – Витамините А, В, Е, РР се натрупват в черния дроб, като се явява депо за   нуждите на организма. От друга страна многото протичащи метаболитни процеси в черния изискват наличие на много витамини, които често трябва да се внасят отвън.

Участва в ендокринната регулация – основен фактор за производство на стероидни хормони. 

Регулира храносмилането чрез жлъчката, която се образува в него участва в храносмилането, усвояването на мазнините  и  мастноразтворимите витамини.

Екскреторна функция Активно подпомага изхвърлянето на токсините от тялото. Чрез жлъчката се излъчват пигментите и киселините от организма. 

Детоксираща функция  –  Всяка минута черният дроб филтрира 1,4 литра кръв като я пречиства – това е основната и много важна негова функция.  Грижи се за обезвреждането на редица токсични продукти,  внесени отвън или образувани при обмяната на веществата – амоняк, стероиди, феноли, превръщайки ги в безвредни за организма продукти.

pollynikolovatherapy.com

По-голямата част от токсините са мастноразтворими молекули.  Детоксирането е процес, при който тези токсини се извличат от органите и системите, превръщат се във водноразтворими и чрез бъбреците се изхвърлят от тялото, за това е нужно да пием повече вода по време на детокс.

Около 25% от тази биотрансформация при здрав стомашно-чревен тракт се извършва още в чревния тракт и работата на черния дроб се облекчава.

Бързата детоксикация при нездрав черен дроб и цялостно нефункционираща правилно детоксираща система може да доведе до много сериозни последициневъзможност да се преработят всичките токсини и вероятността отново да се паркират в различни органи и системи с много по – силен токсичен ефект.

ЕМОЦИИ И РЕАКЦИИ НА ЧЕРНИЯТ ДРОБ

pollynikolovatherapy.com

Знаем, че всеки орган е свързан с емоционално състояние. Така, например, белите дробове са свързани с тъга, а бъбреците са свързани със страх. Когато става въпрос за черния дроб, това съответства на емоционалното състояние на гняв и разочарование, два вида емоции, които никога не трябва да се пазят и скриват, защото именно те директно влияят на черния дроб. Те са толкова интензивни, сякаш сме изяли пълна чиния с мазни храни. Според древната китайска медицина, гневливият човек, превръща черния дроб в депо на вредните аспекти от живота си. Черният дроб е жизнено важен орган, защото координира всички функции в тялото на човека. На емоционално ниво проблемите с черния дроб означават липса на координация, трудна адаптация,  отдаване много на това, което се случва в ума ти, проблеми с личностната си промяна.

Токсичната среда оказва влияние върху черния дроб. Гневът и напрежението се депонират тук и черният дроб започва да не може да работи с пълен капацитет.  Непълноценен черен дроб означава слаба имунна система, повече проблеми със здравето, защото този важен орган е свързан с почти всички органи.

ДЕТОКСЪТ – ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?

pollynikolovatherapy.com

Направи си цялостна ревизия на всички продукти, с които се храниш и изхвърли тези, които са токсични за тялото ти. 

Развивай способността да разбираш нуждите на тялото – да избираш, правилно съхраняваш икомбинираш своето рационално ежедневно меню.

Вместо изкуствени оцветители – храни се цветно, замени термично обработена храна – включи повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти.

Употребявай козметични средства, които не са токсични за тялото ти, дори и да не са от най-последната вълна или моден тренд.

Не забравяй и за дигиталния си детокс и детоксът на съзнанието, които също са важни за цялостния баланс.

pollynikolovatherapy.com

  КАКВИ ХРАНИ Е ДОБРЕ ДА ПОДБЕРЕМ ЗА ДЕТОКС НА ЧЕРНИЯТ ДРОБ?

Храненето трябва да е разнообразно с плодове (черни и червени боровинки) и зеленчуци богати на фибри, ядки, накиснати във вода около 12 часа, семена и пълнозърнести храни. Без алкохол, млечни продукти, месо, захарни изделия и хляб.

За правилната детоксираща функция на черния дроб се грижат редица ензимни системи, антиоксидантите глутатион витамин С и Е. 

снимка интернет

Внимание!

Преди да започнем прочистване на черния дроб и жлъчката, добре е да се направи ехография, за да се види дали има камъни в жлъчката, тъй като при наличие на такива е твърде възможно да започнат да излизат и да запушат жлъчните пътища

Грейпфрут, , червено цвекло, лимони, зелен чай, авокадо, куркума, ябълки, орехи, броколи, тъмнозелени листни салати,бадеми, горски плодове, коноп, ферментирали храни, кейл, брюкселско зеле, карфиол, ряпа, рукола. Чесънът и лукът са невероятни храни, богати на сяра и селен, които спомагат за детоксикацията на тялото.

Набавете си достатъчно количество полезни мазнини- консумирайте кокосово масло, авокадо, ядки, морски риби (риба тон, скумрия), ленено масло, зехтин.

Спрете алкохола.

Намалете драстично консумацията на захар, бяло брашно и нишесте. Не бива да се прекалява дори с пълнозърнестите брашна. Излишната захар и нишесте създават сериозни проблеми, включително високи триглицериди, ниски HDL („добър“ холестерол) и високи LDL (т.нар. „лош” холестерол).

Спортувайте. Заседналият начин на живот и нездравословна диета също могат да доведат до натрупване на мазнини около черния дроб и до чернодробни заболявания.

pollynikolovatherapy.com

КОИ БИЛКИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ДЕТОКС НА ЧЕРЕН ДРОБ?

Бял трън, Глухарче, Силимарин, Корен от репей, Артишок листя, Куркума, Магданоз, Джинджифил, Котешка стъпка, Мента, Гинко билоба, Дива ябълка.

Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. В тях се намира цяла екосистема, т.нар. „микробиом”- полезни бактерии, които са отговорни да функционира правилно нашият организъм. Не може да има здрав черен дроб без здрави черва. Ето защо, от съществено значение е изчистването на храносмилателния тракт от патогените.

 

Да започнем с чистота! И не на последно място – да се радваме на живота! Да не забравяме, че щастливият човек е здрав, а здравия човек е щастлив!

Автор Поли Николова