Лазаровден е!

Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазаровден е един от най-големите християнски празници и носи името на Свети Лазар, брат на Марта и Мария-Магдалина. Той е бил приятел на Иисус Христос,  който го връща от мъртвите четири дни след смъртта му с известните си думи “Лазаре, излез навън!“. Именно след това събитие народът на Йерусалим започва да вярва, че Иисус е Месията, когото те очакват толкова дълго и именно затова на следващия ден, Цветница, те го посрещат тържествено с палмови клонки, докато той влиза в града на магаре. Според вярванията Лазар живее 30 години след това и става епископ на гр. Китон. .

pollynikolovatherapy.com

На Лазаровден девойките обикалят домовете и пеят лазарски песни за здраве, щастие и берекет, плодородие, благоденствие, но могат да включват и любовни мотиви. По традиция лазарките обхождат къщите от обяд и пеят по една песен за всеки член от семейството и играят хоро. Посрещат ги обикновено с яйца, монети и други подаръци, които сетне лазарките си поделят. На Лазаровден момците са искали ръката на своите избраници.

Лазаровден традиционно се посреща с празнична, мед и варени яйца.

Да са ни медени и Светли празничните дни! Да ни е силна и истинска Вярата! В здраве да възкресим надеждата така, както природата се възкресява в изобилие за нов живот. И в Любов и радост да пребъдем!

1 Comment

  1. Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *