Магаре, тигър и лъв

Притча за магарето и тигърът

www.pollynikolovatherapy.com

Когато невежеството крещи, интелигентността млъква.


Магарето казало на тигъра: – Тревата е синя . Тигърът отговорил: – Не, тревата е зелена .

Дискусията се разгорещила и двамата решили да предадат въпроса на арбитраж и за това се обърнали към лъва, краля на джунглата. Преди да стигнат до поляната в гората, където лъвът седял на трона си, магарето започнало да крещи:

– Ваше Величество, вярно ли е, че тревата е синя?  Лъвът отговорил: – Вярно, тревата е синя. Магарето се втурнало напред и продължило: –  Тигърът не е съгласен с мен и ми противоречи и ме дразни, моля да го накажете !

www.pollynikolovatherapy.com

Кралят заявил: – Тигърът ще бъде наказан с 5 години мълчание . Магарето скочило от радост и продължило пътя си, доволно, че е право и щастливо си повтаряло: – Тревата е синя…тревата е синя… Тигърът приел наказанието си, но отново попитал лъва: –  Ваше Величество, защо ме наказахте, все пак тревата е зелена?  Лъвът отговорил: – Всъщност тревата е зелена. Тигърът попитал: – Защо тогава ме наказвате? Лъвът отговорил: –  Това няма нищо общо с въпроса дали тревата е синя или зелена. Наказанието е, защото не е възможно смело, интелигентно създание като теб да губи време в спор с магаре, а на всичкото отгоре да дойде и да ме притесни с този въпрос .“


Най-лошата загуба на време е да спориш с глупака и фанатика, който не се интересува от истината или реалността, а само от победата на неговите вярвания и илюзии. Никога не губете време за дискусии, които нямат смисъл …

www.pollynikolovatherapy.com

Има хора, които въпреки  всички представени им доказателства нямат способността да разберат и други, които са заслепени от его, омраза и негодувание и единственото нещо, което те искат е да са прави дори и да не е така. Когато невежеството крещи, интелигентността млъква.

Вашият мир и спокойствие струват повече.

Автор неизвестен