Ретинол, Бета Каротин или просто Витамин А

Чували сме различни наименования на Витамин А – Бета Каротин, Ретинол… Има ли разлика и кое всъщност е правилното?

pollynikolovatherapy.com

Ретинолът е естествената форма на витамин А и се съдържа главно в животински продукти.  Докато Бета-каротинът, наричан още растителен витамин А, е каротиноид, който се превръща във витамин А от черния дроб.  Ретинолът е мастноразтворим хранителен елемент, който се среща в природата в две форми: предварително образуван витамин А и бета-каротин. Полученият витамин А е концентриран само в определени тъкани от животински продукти, в които животното е метаболизирало каротина, съдържащ се в храната си, във витамин А.

Витамин А действа като антиоксидант, помага за защитата на клетките срещу рак и други заболявания и е необходим за растежа на новите клетки. Този важен витамин също забавя процеса на стареене. Тялото без витамин А не може да използва протеините.

Витамин А предотвратява нощната слепота и други проблеми с очите, както и някои кожни заболявания като акне. Той повишава имунитета, може да лекува стомашно-чревни язви, предпазва от замърсяване и образуване на рак и е необходим за поддържане и възстановяване на епителната тъкан, която се намира като кожа и лигавици. Витамин А спомага за растежа и възстановяването на телесните тъкани и спомага за поддържането на гладка, мека, без болести кожа. Вътрешно помага за защита на лигавиците на устата, носа, гърлото и белите дробове, като по този начин намалява податливостта към инфекция.  Тази защита също така помага на лигавиците в борбата с ефектите на различни замърсители на въздуха. Меките тъкани и всички обвивки на храносмилателния тракт, бъбреците и пикочния мехур също са защитени.

Различните запаси в тялото могат да бъдат изчерпани от инфекции и дефицитът на витамин А може да е очевиден, ако има суха коса или кожа, сухота на конюнктивата и роговицата, лош растеж и / или нощна слепота. Други възможни резултати от недостиг на витамин А включват абсцеси в ушите; безсъние; умора; репродуктивни затруднения; синузит, пневмония, чести настинки и други респираторни инфекции; кожни нарушения, включително акне; и загуба на тегло.

pollynikolovatherapy.com

Ако имате чернодробно заболяване, не приемайте дневна доза от над 10 000 международни единици витамин А под формата на хапчета или каквото и да е количество масло от черен дроб на треска.

Ако сте бременна, не приемайте повече от 10 000 международни единици витамин А дневно.

Децата не трябва да приемат повече от 18 000 международни единици витамин А ежедневно в продължение на повече от един месец.

Ако имате хипотиреоидизъм, избягвайте бета-каротин, защото тялото ви вероятно не може да превърне бета-каротина във витамин А.

Приемът на големи количества витамин А за дълги периоди може да бъде токсичен за организма, главно за черния дроб. Антибиотици, лаксативи и някои лекарства за понижаване на холестерола пречат на усвояването на витамин А.

pollynikolovatherapy.com

Недостигът на витамин А може да се види при симптоми като коремна болка, аменорея, уголемяване на черния дроб и / или далака, стомашно-чревни смущения, косопад, сърбеж, болки в ставите, гадене и повръщане, вода върху мозъка и малки пукнатини и люспи на устните и в ъглите на устата.

Не може да се получи предозиране с бета-каротин, макар че ако приемате твърде много, кожата ви може да стане леко жълто-оранжева на цвят

Витамин А може да се намери в черния дроб на животните, рибения черен дроб и зелен и жълт плод и зеленчук. Храните, съдържащи значителни количества, включват кайсии, аспержи, цвекло, броколи, пъпеш, моркови, ядки, зеле от глухарче, чесън, зеле, горчица, папая, праскови, тиква, червени чушки, спирулина, спанак, сладки картофи, зеле и кресон.  Той присъства и в следните билки: люцерна, листа от пореч, корен от репей, лют червен пипер, орех, семе от копър, хмел, хвощ, водорасли, лимонена трева, лопен, коприва, овесена слама, червен пипер, магданоз, мента, живовляк, ягодоплодни листа, червена детелина, шипки, градински чай, виолетови листа и жълт лапад.

Приемът на допълнителен витамин А може да помогне на тялото да преодолее заболявания като алкохолизъм, алергии, ангина пекторис, артериосклероза, атеросклероза, артрит, астма, бронхит, рани, катаракта, цироза на черния дроб, целиакия, колит, обикновена настинка, конюнктивит, запек, Крупа, муковисцидоза, цистит, диабет, диария, инфекции на ушите, емфизем, епилепсия, преумора на очите, треска, камъни в жлъчката, глаукома, гуша, подагра, сенна хрема, проблеми с косата, главоболие, хемофилия, хемороиди, хепатит, хипертиреоидизъм, импотентност, инфлуенца Жълтеница, бъбречни камъни, мускулна дистрофия, проблеми с ноктите, нефрит, нощна слепота, простатит, рахит, синузит, подути жлези, туберкулоза, разширени вени и червеи.

pollynikolovatherapy.com

Каротеноидните са клас съединения, които са свързани с витамин А.

В някои случаи те могат да действат като предшественици на витамин А; някои действат като антиоксиданти или имат други важни функции. Най-известният от каротиноидите е бета-каротин, но има и други, включително алфа- и гама-каротин, лутеин и ликопен. Когато се консумират храни или добавки, съдържащи бета-каротин, бета-каротинът се превръща във витамин А в черния дроб. Според последните доклади бета-каротинът изглежда помага за профилактиката на рака, като извлича или неутрализира свободните радикали.

pollynikolovatherapy.com

Каротинът е вещество, което трябва да се превърне във витамин А, преди да може да се използва от организма. Той е богат на моркови, от които произлиза и името му, но присъства в още по-високи концентрации в някои зелени листни зеленчуци, като цвекло , спанак и броколи. Ако поради някакво нарушение тялото не може да използва каротин, може да възникне дефицит на витамин А.

Бета-каротинът няма същия ефект като витамин А в организма и не е вреден в по-големи количества, освен ако не можете да превърнете бета-каротина във витамин А. Хората с хипотиреоидизъм често имат този проблем.

Добрите източници на бета-каротин включват моркови, кайсии, пъпеш, магданоз, спанак, зеле и сладки картофи.

pollynikolovatherapy.com

Горната част на чревния тракт е основната област на усвояване на витамин А. Тук ензимите за разцепване на мазнини и жлъчните соли превръщат каротина в полезно хранително вещество.  Това превръщане се стимулира от тироксин, хормон, получен от щитовидната жлеза. След като се превърне във витамин А, каротинът се абсорбира по същия начин, както и предварително формираният витамин. Витамин А се пренася през кръвния поток и е лесно достъпен за тъканите в цялото тяло. 

Тялото абсорбира витамин А 3 до 5 часа след поглъщането, докато превръщането и усвояването на бета-каротина отнема 6 до 7 часа.

pollynikolovatherapy.com

Превръщането на каротина във витамин А не е завършено на 100 процента; приблизително една трета от каротина в храната се превръща във витамин А. По-малко от една четвърт от каротина в морковите и кореноплодните зеленчуци претърпява конверсия, а около половината от каротина в листните зелени зеленчуци преминава в конверсия. Някои непроменени каротини се абсорбират в кръвоносната система и се съхраняват в мастните тъкани, а не в черния дроб. Неабсорбираният каротин се екскретира с фекалиите.


При някои болести ретинолът не достига и тогава дозировката може да се увеличи по лекарско предписание. Допустимо е 1/3 от дневната доза ретинол да се приеме като добавка на таблетки, а останалите 2/3 организмът трябва да получи във вид на храна.

pollynikolovatherapy.com

Антиоксидантното действие на Витамин А играе важна роля при заболявания на сърцето и артериите, защитава болните от стенокардия и повишава нивото на полезния холестерол. Ретинолът е едно от средствата за профилактика на раковите заболявания и появата на нови тумори след операцията. Предвид ролята му за имунната система, витамин А е много важен и за носителите на ХИВ-вируса, понеже предпазва от допълнителни инфекции.