Синдром на карпален тунел

Синдром на Карпалният тунел

Може ли ароматерапията да помогне? Прочетете как!

pollynikolovatherapy.com

Изтръпването на първите три пръста на ръцете се среща често. Заболяването се нарича „Синдром на карпалния канал“ и представлява притискане на срединния нерв на ръката в една анатомична затворена структура на китката и дланта, наречена карпален канал или тунел. През него преминават сухожилията на сгъващите пръстите мускули и нервът. При определени условия (възпаление, хормонални промени, диабет, след травми и фрактури и много често без ясна причина) се получава оток, оттам налягането в тунела се повишава и обменните процеси в нервната тъкан се затрудняват. Нервната проводимост се забавя и се усеща изтръпване на палеца, показалеца, трети пръст и част от четвърти. Този синдром е често срещана патология и се среща при 1-3% от населението и главно при хора, чиято професия е свързана с фината, монотонна подвижност на китката. Половината от всички страдащи от този синдром са хора, с тип заетост, която е свързана с използването на компютър.

Много характерни са нощните и ранни сутрешни болки, когато пациентът се събужда с изтръпнали ръце и трябва да ги разтърси, за да отмине това изключително неприятно състояние. Понякога са налице разляти, недобре определени болки в целия горен крайник, дори в шията и част от гърба. Когато притискането продължи достатъчно дълго време, към сетивните прояви (мравучкане, изтръпване, промяна на усета) се добавят и затруднения на фините движения, несръчност, затруднено самообслужване, изпускане на предмети, слабост на ръката и „стопяване“, атрофия на някои от малките мускулчета на дланта. Тези промени говорят за дълготрайност на притискането и възстановяването при подобни пациенти е по-трудно.

За точна диагноза се препоръчва консултация с невролог, но докато се установи можете да повлияете на процеса с етерични масла.

pollynikolovatherapy.com

От моята дългогодишна практика като ароматерапевт съм се убедила, че почти няма заболяване, което да не може да бъде повлияно с природни методи. Новите ми разработки в ароматерапията са три ароматерапевтични бленда, оказващи влияние именно върху Синдромът на карпалният тунел.

Етеричните масла са сила, която има много приложения и във всички области. Комбинацията от правилно подбраните етерични масла, с правилната дозировка е в състояние да направи чудеса за нашето здраве. Макар, че Синдромът на Карпалният тунел е доста трудно лечимо заболяване, начален стадии може да му бъде повлияно именно чрез етерични масла, физиотерапия, прием на витамини от група В.

pollynikolovatherapy.com

Въздействието на етеричните масла е в пъти по- силно от това на билките, именно поради тяхната концентрираност и навлизането през кожата до кръвта става за много по- кратко време, отколкото по всеки друг начин. Достигайки до кръвта, чрез кръвният поток етеричните масла започват да действат в рамките на няколко минути, което също е в пъти по – здравословно от приема, на което и да е лекарство, освен това, не дразнят стомашната лигавица. Тъй като Карпалният тунел се намира в свързващата част на китката и дланта, кожата на китката е най-тънка, етеричните масла се усвояват много бързо и облекчението идва много скоро след нанасянето на бленда.

pollynikolovatherapy.com

Моля, за повече информация, посетете фейсбук страницата към сайта и прочетете закаченият пост, в който са всички видове ароматерапевтични блендове и мехлеми, които приготвям като холистичен терапевт.

Можете да го направите като кликнете на този линк или влезете в страницата директно през сайта. https://www.facebook.com/HolisticTherapyNikolova