Тонзилитът. Вирусен, бактериален, хроничен.

Можем ли да се справим с природни средства и как?

Тонзилитът. Много хора се притесняват, когато чуят диагнозата Тонзилит. Всъщност това е възпаление на сливиците или така наречената ангина. Тонзилитът се класифицира като вируснен и бактериален, както и хроничен.

ВИРУСЕН ТОНЗИЛИТ

Вирусната инфекция означава вторично, остро възпаление, което се предава по въздушно – капков път. Тонзилита бива няколко вида и е от съществено значение да се определи вида, за да може да има и адекватно лечение, независимо от метода на лечение, който сте избрали

Източникът на инфекцията е болен човек или здрав носител на бактерии. Симптомите могат да започнат няколко часа след инфекцията.

 • остро начало на заболяването;
 • повишаване на телесната температура до 39 ° C и повече;
 • втрисане, обща слабост;
 • главоболие, виене на свят;
 • остра болка в гърлото, влошена при говорене, преглъщане;
 • дрезгавост на гласа, назалност;
 • болки в мускулите и ставите;
 • хрема, затруднено носно дишане;
 • уголемяване и болезненост на регионалните лимфни възли.

Моля, имайте предвид, че при този вид тонзилит, съществува и Аденовирусната ангина, която се проявява с висока температура, фарингит и конюнктивит. Болестта започва остро с повишаване на телесната температура и мускулни болки. В рамките на няколко часа има възпалено гърло, невъзможност за преглъщане, сълзене на очите, сърбеж и фотофобия. Възможни са и болки в ушите. Не напразно секторът от медицината е съчетан – Уши, Нос, Гърло.

Ако Тонзилитът е вирусен, има по-голяма вероятност да имате хрема или запушен нос, общо усещане за болка и висока температура около 38 – 39 градуса. Възможна е треска, кашлица и дрезгав глас. Кашлицата и гласовите промени могат да бъдат продукт на ларингит, който обикновено е вирусно състояние .

Ако симптомите започнат да отшумяват след четвъртият ден, след приложено домашно лечение, то със сигурност може да се каже, че тонзилита е бил вирусен.

Няма ли подобрение след 4-я ден, тогава вече става на въпрос за бактериален тонзилит, който изисква по- сериозни мерки.

ВАЖНО!

www.pollynikolovatherapy.com

Проверете чрез тест, за да видите дали имате Вирусът на Epstein Barr (VEB), ако имате постоянна умора.  Този вирус е често срещаната причина за появата на Мононуклеозата.

Мононуклеозата е честа причина за тонзилит при млади възрастни и юноши, за това я наричат болестта на целувката.

Може да продължи седмици и обикновено се свързва с умора, болки в гърлото, тонзилит, треска, подути лимфни възли в областта на шията и подмишниците и главоболие.

Някои хора с мононуклеоза също имат плътен обрив и червени петна по небцето. Отворете широко устата си и пред огледалото проверете небцето си. Червените петна могат да означават мононуклеоза.

 • В допълнение, мононуклеозата може да се появи със или без обрив.
 • Докато гледате вътре в устата си, проверете дали имате сива мембрана, която покрива сливиците. Това е още един признак на мононуклеоза.
 • Обърнете внимание дали имате чувствителност и/или болки в далака. Далакът може да се уголеми, ако имате мононуклеоза и имате чувствителност към натиск.

БАКТЕРИАЛЕН ТОНЗИЛИТ

Сливиците са жлезите, които се намират в задната част на устата, от двете страни на гърлото. Бактериалният тонзилит може да причини малки бели, пълни с гной петна по сливиците. Освен това може да имате и подути лимфни възли. Вземете ушна инфекция като индикация за наличието на бактерии, често може да се появи отит- инфекция на средното ухо.

Потърсете лекар ако:

незабавно посетете лекар, ако имате следното:

 • Болки в гърлото, които прогресивно се влошават от едната страна.
 • Проблем с преглъщането
 • Промяна в гласа (известен също като „глаголен глас“), при който гласните могат да звучат задушени.
 • Подути лимфни възли
 • Голям червен оток от едната страна на сливиците.
 • Проблем с отварянето на устата
 • Лош дъх, който преди не е присъствал.
 • Кожен обрив
 • Ревматична треска

Това, което лекарят трябва да направи е да вземе проба за стрептококи, да ви изпрати на изследвания, за да се изключи мононуклеозата, да провери внимателно далака, който ако е увеличен е един от признаците на мононуклеоза. Да ви посъветва да се изолирате за 14 дни, тъй като бактериалният тонзилит е заразен.

Ако не се вземат мерки, бактериалният тонзилит може да се развие като усложнение на вирусен тонзилит.

За да се нарече един Тонзилит хроничен, той минава през няколко фази. Остър, повтарящ се, хроничен. При Остър тонзилит симптомите траят от три четири дни до няколко седмици. При Повтарящ се тонзилит – това е честотата на появата на болестта в рамките на една година. Под Хроничен Тознилит се има предвид честите симптоми, неподатливи на лечение или с леко повлияване на лечение и разпространяване на инфекцията в други тъкани, след като симптомите не отшумяват след около 2 седмици след лечение. Това означава, че не може да се изолира бактерията, която причинява болестта и обикновено съвета на лекарите е да се извадят сливиците.

ХРОНИЧЕН ТОНЗИЛИТ

ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТОНЗИЛИТ? ЗАЩО НЕ?

www.pollynikolovatherapy.com

Започнете с гаргара от билката горски слез, или гаргара със сода, със семена от сминдух. Много помогна гаргара от риванол и кислородна вода на моя пациентка, но трябва да се прави по 2,3 пъти на ден, за да има ефект.

Или сложете мед върху кръгчета лимон и бавно, с по- дълго дъвчене изяждате лимоновите резени, като не бива да пиете вода поне час след процедурата.

Нашите баби ни лекуваха и със сода за хляб, като за целта намокряха пръста, топваха в сода и обтриваха сливиците няколко пъти на ден. Добре познатият зелен гранофорин също дава доста добри резултати. Пийте повече натурални плодови и зеленчукови сокове. Комбинирайте сурови моркови, цвекло и краставици в съотношение 3:1:01.

www.pollynikolovatherapy.com

Пийте чайове на основата на джинджифил, куркума, босилек, мащерка, мента, евкалипт. Яжте повече чесън, супи, бульони.

Овлажнявайте въздуха в помещението, като ако имате възможност добавяйте етерични масла от лимон. Правете инхалации с лимон, евкалипт.

Подходящи са добавки като витамин С, витамин Е, цинк и магнезий. Пийте повече вода

Етеричните масла със своята концентираност са в пъти с по- бързо действие от билките, но не бива да се използват безразборно, за това е необходима консултация със сертифициран ароматерапевт.

www.pollynikolovatherapy.com

Почивайте повече и дайте възможност на тялото ви да се възстанови.

Ако след 2 седмици симптомите не отшумят, моля консултирайте се с медицинско лице.

Текстът в тази статия е с цел информация и не призовава към самолечение.

www.pollynikolovatherapy.com

Моля, ако имате нужда от мен като сертифициран Арома и Фитотерапевт, заявете своят час за консултация чрез съответният раздел в сайта.

Благодаря!