БАХОВА ТЕРАПИЯ И АРОМАТЕРАПИЯ ЗАЕДНО? ЗАЩО НЕ?

Често ме питате каква е разликата между Баховата терапия и Ароматерапията, като и двете терапии работят реално с есенциите на цветята?

Разбира се, че има разлика!

Помирисвали ли сте цвете, от чийто мирис да ви се повдигне отведнъж настроението? А знаете ли, че точно така действа и любимият ви парфюм? Задавали ли сте си въпросът: “ Защо това е така?“

Ами точно тук говорим за Бахова терапия.

Доктор Бах е установил, че есенциите от цветя влияят на нашето емоционално състояние. Тоест Самото цвете носи своята вибрация. Със сигурност сте чували, че когато се говори на едно цвете хубави думи, то цъфти и ви дарява с чуден аромат. И обратното, ако вие го обиждате и не се грижите за него, то постепенно ще залинее.Това е така, защото всяко живо същество в природата има своята вибрационна честота. А тази вибрационна честота оказва влияние на нашата вибрационна честота и по този начин повлиява на емоционалното ни състояние.

Повечето вече са наясно, че една болест първо разрушава емоционалното ни тяло. Не напразно старите хора са казвали – “ Не се гневи, че ще разболееш черният дроб“. Гневът е емоция, която разрушава. И ако болестта е примерно увеличен черен дроб, започваме да търсим, коя е причината за това заболяване и съответно кое е това цвете, което като помиришeте или извлечете вибрационната му честота, вие няма да се гневите примерно. Ето защо Баховата терапия за мен е предпочитан начин на лечение, защото освен, че ще открие причината в дълбочина, тя може да се комбинира успешно и с конвенционалната медицина, ако се притеснявате въобще да прекратите изцяло с нея.

Баховите капки се придобиват, като цветята се потапят във изворна вода и престояват известно време на слънце, като по този начин допълнително акумулират лечебна енергия, след което тази вода се смесва с определено количество алкохол за да се получи тинктура. И не, няма опасност да се напиете или да ви повлияе този алкохол, защото той е в такова минимално количество, че по – скоро служи като консервант.

Знаете ли колко трудно се берат цветовете за истинските есенции?

Брането става с лист между пръстите за да се изключи допирът с кожата. Слънчева метод и метод на варене са двата метода за извличане на есенцията от растението. Слънчевият метод се ползва предимно за цветя, докато метода на варене се използва предимно за цветовете на дърветата и храстите. Тоест, при Баховата терапия ползваме цветовете.

АРОМАТЕРАПИЯТА е метод, в който се използват всички части на едно растение. И още от тук започват разликите с Баховата терапия, защото извличането на етеричното масло се прави или чрез парна дестилация или чрез студено пресоване.

Едно етерично масло е 50 -70 пъти по концентрирано от билките. Маслата са натурални, летливи и ароматни молекули, които могат да бъдат открити в и извлечени от семена, кори, стъбла, корени, цветове и други части на растения.В природата етеричните масла осигуряват защита на растенията срещу патогени и вредители.

Знаете ли, че една капка етерично масло от мента се равнява на 28-29 чаши чай от мента?

Молекулите на етеричните масла са толкова малки, че могат да проникнат през клетъчната стена, а някои от тях дори през кръвно мозъчната бариера. Една от основните ползи на етеричните масла, която стои в основата на отличните и бързи терапевтични резултати при много болестни състояния, се дължи именно на способността на етеричните масла да преминават клетъчната стена и да подпомагат организма по-лесно да се справи с вирусите и бактериите, както и да се освободи от натрупаните токсини. И не само това, някои от маслата прекъсват комуникацията между бактериите и не им позволяват да се размножават

Етеричните масла достигат до мозъка за 20 секунди чрез обонянието Приложени локално върху кожата (с подходящо разреждане) достигат до кръвообращението за 2 минути и до всяка точка на тялото за 20 минути. Ефектът им продължава 3-6 часа.

Голяма част от етеричните масла притежават силни антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства. Аз лично ги приготвям под формата на ароматерапевтични блендове, които са удобни и могат да се използват по всяко време и на всяко място.

Ето защо двете терапии могат успешно да се комбинират и да въздействат на няколко нива едновременно.

Ако имате повече въпроси , не се колебайте да се свържете с мен чрез запазване на часове или чрез контактната форма на сайта и ще ви бъде отговорено при първа възможност. Както и да ме потърсите чрез страницата на холистичният център във фейсбук,

Благодаря!

Поли Николова Холистичен терапевт