ГРЕШКА ИЛИ ИЗБОР?

За грешката и изборът.

Как дефинирате думата грешка?

И да, всеки може да сгреши. Волно или неволно и точно тук е разликата. Защото когато е „волно“ вече говорим за съзнателен избор. Обаче много хора се чудят защо извиненията им не се приемат и нямат нужния ефект.

Отговорът е простичък. Защото тези хора не са направили грешка. Те са направили избор. Грешка е, ако объркаш улицата и закъснееш за среща. Но избор е да тръгнеш по -късно, с надеждата, че няма да объркаш улицата и ще пристигнеш навреме. Грешка е, макар и неволна, ако изпуснеш любимата чаша на съпругата си примерно и тя се счупи. Избор е, ако умишлено я удариш от земята в момент на гняв. След последното, колкото и да се извиняваш …, не се чуди, че извинението не се приема. Хубавото е, че и в двата случая и на грешка и на избор да сгрешим, можем да поправим нещата.

В първият случай , едно истинско „извинявай“ е достатъчно. Защото не сме го искали, наистина. Но, във вторият случай, единственият начин е да покажеш искрено разкаяние и да помолиш за прошка.

И знаете ли? Думите „ако съм сгрешил“, или „ако съм те наранил“, по -добре ги изключете от молбата да ви бъде простено. Защото при съзнателната грешка, при изборът вие много добре сте знаели, че това ще нарани отсрещната страна. А неискреността си личи от километри. За това и ако не ви се прости, не се чудете защо.

И ако ви се прости, то е защото вашето искрено разкаяние е с нужната енергия на осъзнатост за грешката. Да бъдем осъзнати и да не причиняваме болка на хората около нас. Няма безгрешни хора, но нека грешките ни са неволни, а не са избори!

Поли Николова